Het verhaal
Het verhaal is een roman over de strijd tegen het water en tevens een beschrijving van de benauwende, streng traditioneel calvinistische sfeer in de Hollandse polder. De hoofdfiguur uit de roman, de boerenzoon Gieljan Beijen, probeert zich daartegen te verzetten. Zijn dominante moeder dwingt hem een jeugdliefde in de steek te laten en te trouwen met een jonge weduwe, die samen met haar eerste kind overlijdt in het kraambed. Gieljan kiest daarna geheel zijn eigen weg en klimt, dankzij zijn doorzettingsvermogen, op tot een vooraanstaande boer en dijkgraaf. Steeds verzet hij zich tegen het traditionele denken. Hij neemt als dijkgraaf de beslissing de Krimpenerwaard en de Lopikerwaard op te offeren aan het water, inclusief zijn eigen boerderij. Daardoor weet hij een veel grotere ramp te voorkomen, waardoor grote steden in de omgeving zoals Gouda, Rotterdam en Woerden gespaard blijven.
In Hoenkoop, achter den IJsselstroom, daar ligt een zware kruishoef met breede lage stalling,twee vijfroei’s hooibergen, zomerhuis en open wagenschuur, te midden van het vette land.Water-Snoodt is die woning geheeten. Dat is het onbezwaard bezit van de oude vrouw Beijen,de weeuw van Rijk Beijen verscheiden, die al zijn baasjaren Hoofdingeland, later Heemraad van de Vereenigde Waterschappen is geweest.
Herman de Man weet heel knap de mensen en de sfeer van het weidse boerenland te beschrijven. Bovendien is hij heel goed op de hoogte van de polderaangelegenheden. Het Wassende Water is voor de hedendaagse lezer nogal wijdlopig en door het gebruik van de streektaal niet altijd gemakkelijk toegankelijk. Desalniettemin is het een belangrijke kroniek van het leven en de sfeer van het strenge calvinistische boerenmilieu in de Hollandse polders rond Oudewater in de tijd van Herman de Man.
Het Wassende Water verschijnt eerst als feuilleton in de Groene Amsterdammer en wordt hetzelfde jaar als boek uitgegeven. Het boek is in verschillende talen vertaald.
Verfilming
In 1985 kreeg regisseur Bram van Erkel van de NCRV de opdracht om de streekroman Het wassende water, dat eerder al bewerkt was tot hoorspel, te verfilmen tot een tv-serie. Het script van 900 pagina’s was een vrije bewerking van het originele boek en werd geschreven door kinderboekenschrijver Peter van Gestel. Hij legde in het script de nadruk op de relatie tussen Thera en haar zoon Gieljan en de angst voor de dijkdoorbraken.
De verhaallijn van televisieserie en de roman verschillen van elkaar. In de televisie serie vertrekt Gieljan uit de polder als Aaigie sterft en keert hij terug als er watersnood dreigt om met de familie te vechten tegen het opkomende water. In de originele roman trekt Gieljan Beijen erop uit om zijn eigen geluk in de polder te vinden. Hij klimt op tot plaatsvervangend dijkgraaf van het Heemraadschap Lekdijk Benedendams.
De muziek bij de serie werd geschreven door Joop Stokkermans en uitgevoerd door een orkest dat onder leiding stond van Job Maarse.
Bij de zoektocht naar dragende acteurs kwam men uit op grote namen als Thom Hoffman, Sjoerd Pleijsier en Kitty Courbois. De opnames van de achtdelige reeks vonden gedurende 1985 plaats in de dorpen Bergambacht in de Krimpenerwaard en Cabauw in de Lopikerwaard.
Succes
Op 7 januari 1986 werd de eerste aflevering uitgezonden. De serie draaide snel uit tot een populair feuilleton, die op zijn hoogtepunt 6,5 miljoen kijkers trok. In 1989, 1998, 2009 en 2011 werd de serie door de NCRV met wisselend succes herhaald. In 2008 verscheen de serie op dvd.
Bron Wikipedia, de vrije encyclopedie
Herinneringen aan de tv-serie ophalen bij Boerderij Kromwijk
Kom tussen 8 juli en 8 augustus een kijkje nemen bij boerderij Kromwijk in Cabauw. Daar is een mini-tentoonstelling over de bijzondere filmopnames. Zijn boerderij was destijds één van de filmlocaties. Jan Kromwijk vertelt er graag over. Kijk in de agenda voor data en tijden. Reserveren niet nodig. Ook kan je voor meer informatie terecht op de site van Mirkonet.