‘Een Zeeuwschen knoop van gouddraad….’ In het boek Heilig Pietje de Booy noemt Herman de Man de bekende in Schoonhoven gemaakte Zeeuwse knopen. Een passage uit het boek: ‘Ze koos, terwijl ze neerknielde op haar eene knie om alles beter te kunnen bewonderen, uit de laatjes van Goverts (Govert van Overdinkel, den reizenden goud- en zilversmid) kistje een mooien Zeeuwschen knoop van gouddraad, kunstig geslingerd en in elkaar gekruld.’
In het Zilvermuseum kun je de Zeeuwse knopen bekijken in de collectie, ontdek hoe ze gemaakt worden in de smederij of ga zelf aan de slag met draad tijdens de instapworkshop op 17 juli of 14 augustus om 11.00 uur. Je kunt je hiervoor aanmelden via reservering@zilvermuseum.nl of door te bellen met 0182-385612.
Draadwerk, ook wel filigrein genoemd, in goud en zilver is vooral bekend van de streekdracht, zoals de beroemde Zeeuwse knopen. Het overgrote deel van de Zeeuwse knopen is in de 19e en 20e eeuw in Schoonhoven gemaakt, waar een specialisme in deze techniek bestond. Edelsmid Cor Kuijf is dagelijks in de smederij van het Zilvermuseum te vinden, hij heeft de kennis van het filigrein van vader op zoon overgedragen gekregen en is de laatste in ’t land die nog knopen maakt.
Historie Zeeuwse knoop in vogelvlucht
De oorsprong van de Zeeuwse knoop knoop gaat terug naar eind 17e eeuw, de tijd van Michiel de Ruyter. De mannen droegen de knopen destijds op hun hemd, jas of op hun boord als ‘keelknoop’. Later droegen de vrouwen hem ook als sieraad, bijvoorbeeld als mutsspeld of als broche. De knopen werden gemaakt van zilver of goud en waren destijds een statussymbool: hoe groter de knoop, hoe rijker en belangrijker de drager was. Het model is gebaseerd op de later geïmporteerde bloem het Zeeuwse knoopje (Astrantia of Sterrekruid), pas sinds 1915 in Nederland. Het model van de knoop komt waarschijnlijk van oorsprong van Joden die Spanje en Portugal zijn ontvlucht in 1492-1497 en naar Nederland zijn gekomen. Het is daarna doorontwikkeld door Nederlandse smeden. De Filigreintechniek komt van oorsprong uit Syrië en werd al toegepast door de Etrusken.
Gegevens
Datum: 14 augustus 2021Tijd: 11:00 - 12:30 uur Kosten: 22,50 Categorieën: